Hvad koster en baby i 2020? Find svaret og meget mere lige her ✓

Hvad koster det at få en baby?

Hvad koster det at få en baby?

Hvad koster det at få en baby?

Skal du have en baby, eller går du og overvejer om det er det rette tidspunkt nu? Så er der mange ting du skal have på plads først. Det økonomiske perspektiv har selvfølgelig også meget at sige. Det er nemlig ikke billigt at få en baby. Vi har samlet alle de vigtigste informationer til dig, så du kan blive klogere på hvad det koster at have en baby. Læs med her og find svaret.

Hvad kan jeg forvente?

En lille ny i familien kan være en dyr fornøjelse. Der er en del ekstra udgifter forbundet med dét at få et barn. Udover øget vand- og elforbrug, vil der også være udgifter til blandt andet babyudstyr, forsikringer, børneopsparing og daginstitution. Det er udgifter de fleste måske ikke tænker over som det første, når de enten er gravide eller ønsker at blive det.  Ifølge Forbrugerrådet koster et barn cirka 750.000 kroner, fra det bliver født til det fylder 18 år.

  

Så hvad koster det egentligt at få en baby?

Når man får en baby, er der mange ting der skal købes. For det første skal du investere i meget babyudstyr. Det er for eksempel en barnevogn, seng, puslebord, højstol, bleer og andre produkter til babyer. Med tiden vil disse ting blive skiftet ud med nye ting. For det andet er der posten til tøj og sko til babyen, som også er rigtig dyr. De vokser hurtigt og det betyder, at du ofte skal købe nyt tøj og sko til den lille dreng eller pige. Det er ikke ualmindeligt at disse udgifter render op i 20.000 til 25.000 kroner.

Så kommer der selvfølgelig også barnedåben eller navngivningsfesten, som blot tælles som en ekstra udgift i budgettet. Som du kan se er der en masse udgifter, som du skal bruge penge på. Med så mange udgifter er det rart at kunne spare lidt penge. Find ud af hvordan du sparer penge på den nyfødte lige her:

 

4 vigtige udgifter der påvirker økonomien med en baby

Vi har samlet en oversigt over 4 af de vigtigste udgifter, som du skal huske når du får en baby. Du kan se udgifterne neden for, så er du godt klædt på, til du skal have en baby: 

Startudgifter

 • Du skal regne med at bruge mellem 15.000 og 25.000 kroner på udstyr til den lille ny. Det er blandt andet til slynge, babybadekar, barnevogn, tøj, bleer, brystpumpe og sutteflasker. Det er en fordel, hvis du kan låne eller få nogle af tingene af venner og bekendte.
 • Barnedåben eller navngivningsfesten er også en vigtig post, som nye forældre skal sætte penge til side til. De fleste holder en fest for barnet, som koster mellem 3.000 og 7.000 kroner.
 • Under barslen vil du opleve et fald i indkomsten, da barselsperioden kan koste penge. Derudover er indkomsten hos nogle arbejdsgivere, betydelig lavere i denne periode. Dog vil du modtage børnepenge inden for nogle måneder.

Øgede faste udgifter

 • Det vil koste mellem 2.000 og 4.000 kroner om måneden, at have et barn i daginstitution. Du kan dog undersøge, om du kan få friplads til dit barn i din kommune.
 • El og vandforbruget kan stige med op til 500 kroner om måneden, fordi der er en ekstra person i husstanden.
 • Forsikringerne skal justeres, så de passer til din families nye situation. Livsforsikringen kan stige med mellem 1.000 og 1.300 kroner per måned.
 • Det er en god ide at lægge nogle penge til side. Lav en børneopsparing og læg penge til side til for eksempel barnets konfirmation og efterskoleophold.

Løbende udgifter

 • Løbende udgifter til blandt andet bleer, mad, sko og fritidsaktiviteter kan hurtigt løbe op i 2.500 kroner om måneden.

Nye indkomster/udgifter

 • Hvis én af forældrene er gået ned i tid på arbejdet.
 • Nye eller flere transportmidler koster. Nogle familier anskaffer sig en ekstra bil eller en ladcykel, og det koster selvfølgelig også en del penge.
 • Når den lille ny kommer til, flytter mange i en ny bolig hvor der er ekstra plads. Det bliver i de fleste tilfælde en del dyrere og det skal der også budgetteres med.

Hvilke udgifter skal jeg regne med?

Når du skal have en baby, er det ikke kun alt udstyr til babyen du skal tænke på som en udgift. 50% af alle førstegangsfødende familier, får et indkomstfald på 8.300 kroner om måneden mens der holdes barsel. Derudover skal der budgetteres med om til 3.700 kroner om måneden til den lille ny. Det er sammenlagt 12.000 kroner mindre rådighedsbeløb om måneden, mens barslen står på.

Det skal dog siges, at den økonomiske situation under barsel er individuel og afhænger af de barselsregler og vilkår den enkelte medarbejder har. Selvom der er mange udgifter forbundet med at få en baby, skal du være opmærksom på, at du kan få udbetalt børnepenge allerede fra dit barn bliver født. Det kan du læse mere om neden for.

Kan jeg få børnepenge?

Det er dyrt at få en baby, men heldigvis kan du i Danmark få udbetalt børnepenge for de børn du har. Du er automatisk berettiget til at få udbetalt børnepenge hvis du og dit barn opfylder disse krav: Dit barn skal være under 18 år, være bosat i Danmark, og må ikke være forsørget af det offentlige. Den person der har forældremyndigheden over barnet, skal være fuldt skattepligtigt i Danmark. Du skal selv bo i Danmark og have boet eller arbejdet i Danmark i mindst 6 år inden for de sidste 10 år
Der findes dog særlige forhold, som kan have indflydelse på om du er berettiget til børnepenge eller ej. Det kan eksempelvis være hvis kommunen har truffet en afgørelse om at et forældrepålæg ikke er overholdt eller hvis pligten til sprogvurdering ikke er overholdt.

Hvad kan jeg få i børnepenge?

Du får udbetalt børnepenge for hvert af dine børn og beløbet afhænger af barnets alder. Er barnet mellem 0-2 år, får du udbetalt 4.506 kroner per kvartal. Er barnet mellem 3-6 år, får du ubetalt 3.567 kroner per kvartal. Er barnet mellem 7-14 år, får du udbetalt 2.808 kroner per kvartal. Er barnet mellem 15-17 år, får du udbetalt 936 kroner månedligt. Beløbene er udregnet for 2020, og kan varierende år for år.

Huskeliste til udstyr du skal købe inden fødslen

Dette udstyr skal du som minimum have styr på inden babyen bliver født:

 • Babyautostol, puslebord og hynde
 • Vaskefad og badekar
 • Bleer, blespand, engangsvaskeklude, vådservietter eller vat
 • Zinksalve (hvis baby får rød numse)
 • Vatpinde og termometer
 • Tøj og sko
 • Sutter og sutteflasker
 • Barnevogn og lift
 • Babydyne og to-tre sæt sengetøj
 • Regnslag og myggenet til barnevognen
 • Ammeindlæg, amme bh’er og store hygiejnebind
 • Babyolie, børste, tættekam og neglesaks
 • Tremmeseng eller vugge inkl. Madras, sengerand og babyalarm
 • D-dråber og saltvandsdråber til næsen

10 sparetips til familier med en nyfødt

Vi har samlet en liste af sparetips til dig, så du kan gøre dine udgifter markant mindre når du har fået dit første barn:

 • Tjek priser på babyudstyr. Du kan nemlig spare mange penge, afhængigt af hvor du køber udstyret henne.
 • Er nogle i din omgangskreds lige blevet forældre, kan du tale med dem om hvad de fik brug for. På den måde bliver du ikke lokket til at købe unødvendigt udstyr og ting til babyen.
 • Køb brugt babytøj og udstyr på nettet. Der er mange penge at spare.
 • Du kan overveje om du vil leje babyudstyr, der findes nemlig butikker der udlejer babyudstyr.
 • Vil du gerne have flere børn, bør du købe tøj og udstyr i neutrale farver. Så kan du genbruge tingene når der kommer et barn mere til.
 • Til barnedåb og fødselsdag kan du også ønske dig praktiske ting til dit barn. Så får barnet ikke kun legetøj.
 • Lån børnebøger, børnemusik og puslespil på biblioteket, så undgår du at investere i alt for meget udstyr. Det vil også spare dig for mange penge på længere sigt.
 • Hold øje med gratis eller billige baby- og børneaktiviteter. Mange biblioteker tilbyder forskellige spændende børneaktiviteter.
 • Køb bleer og andre babyprodukter på tilbud. Der er mange penge at spare ved at holde godt øje med prisen.
 • Du kan lave babymaden selv, i stedet for at købe mos i glas.

Læg et budget og få bedre overblik over din økonomi

Som forælder til en lille ny, kan økonomien være stram. Af den grund kan det være en god ide for dig at lægge et budget. Lægger du et budget kan du få et overblik over din økonomi. Så har du større forståelse for hvilke udgifter og indtægter du har.
På den måde kan du også se, hvilke poster du kan spare penge på. Laver du et budget, bør du også sørge for at du lægger lidt penge til side hver måned, hvis der pludselig skulle opstå uforudsete udgifter. Så er du altid sikret hvis uheldet skulle være ude.
Skal du være forælder eller overvejer du at blive det, og står du i en situation hvor du mangler penge, kan du låne op til 15.000 kroner hos KasseKreditten.dk. Hos os kan efter en godkendt ansøgning få pengene på din konto indenfor få minutter. Dette gælder alle ugens 7 dage.