Guide til at flytte hjemmefra 2019 ▷ Få en gratis HUSKELISTE lige her ✓

Guide til at flytte hjemmefra

Guide til at flytte hjemmefra

Guide til at flytte hjemmefra

Skal du flytte hjemmefra inden for det næste stykke tid? Du er måske endda startet på dit drømmestudie. Det kan også være, at du bare går og drømmer om at få et nyt sted at bo? Læs med her og find alle de vigtigste oplysninger omkring en flytning. Så er du klædt godt på, når du skal ud på boligmarkedet og finde dig en bolig.

Flytte hjemmefra huskeliste

Der er mange ting man skal have styr på når man skal flytte. Skal du flytte hjemmefra og vil du gerne have et overblik over hvad du skal huske at købe og have styr på? Så er der hjælp at hente. Vi har lavet en huskeliste til dig, med alle de ting du skal have købt inden du flytter hjemmefra. Så er du klar til det nye kapitel i dit liv.

På huskelisten kan du også finde en guide over, hvad du skal have ordnet af praktiske ting i forbindelse med en flytning. For eksempel skal du huske at melde din flytning på Borger.dk og have styr på dine forsikringer. Du kan downloade huskelisten helt gratis lige her.

 

Download “HUSKELISTE TIL AT FLYTTE HJEMMEFRA.xlsx” Flytte-hjemmefra-huskeliste.xlsx – Downloaded 714 times – 31 KB

 

Gode råd før du flytter

 • Har du ikke venner eller familie der har mulighed for at hjælpe dig med at transportere dine ting når du skal flytte? Så bør du undersøge hvilke flyttefirmaer der er nær dig. I den forbindelse kan du også kontakte forskellige flyttefirmaer for tilbud – der kan nemlig være mange penge at spare.
 • Når du skal flytte hjemmefra, er det en god ide at sortere dine ting. Der kan være mange ting du ikke længere har brug for, eller som du ikke vil have i din nye bolig. Så slipper du også for at sortere i dine ting, når du er flyttet ind. Det er en god måde at starte et nyt kapitel på.
 • De ting du skal bruge med det samme i din nye bolig, kan du med fordel pakke for sig. For at kunne genkende disse ting, kan du markere flyttekasserne med et kryds. Du kan derved hurtigere finde de vigtigste ting, som du har brug for når du lige er flyttet ind i din nye bolig.
 • Numrer dine flyttekasser og lav en oversigt over kasserne. På den måde kan du nemt finde en specifik kasse med det indhold du leder efter eller har brug for.

Tips til når du skal flytte hjemmefra

 • Start boligjagten tidligt og bliv gerne skrevet op på ventelister i boligselskaber. Der kan være lang venteliste på boliger, og det er derfor en god ide at gå igang med at kigge efter en bolig i god tid.
 • Finder du en bolig, skal du skrive under på en lejekontrakt. Læs lejekontrakten grundigt igennem inden du skriver under på den. Så er du sikker på, at du ved lige præcis hvad du skriver under på.
 • Tjek for fejl og mangler i den lejlighed du flytter ind i. Du har 14 dage efter overdragelse til at gøre opmærksom på fejl og skader i lejemålet. Laver du en udførlig skade- og mangelliste af lejemålet, er du sikker på ikke at hæfte for de mangler og skader der måtte være i boligen.

Husk forsikringer

Når du skal flytte hjemmefra, er det vigtigt at du har styr på dine forsikringer hvis uheldet skulle være ude. Nu er det tid til at du skal stå på egne ben, og det er derfor også vigtigt at du sørger for at dække dig selv godt ind. Er du under 21 år, er du ofte dækket af dine forældres forsikringer. Dog bør du undersøge om det er tilfældet, inden du går ud fra det. Er du ikke dækket af dine forældres forsikringer er der to forsikringer du som minimum bør anskaffe dig. Disse to forsikringer er; indboforsikring og ulykkesforsikring.

Hvorfor have en indboforsikring?

Der er mange unge der vælger ikke at tegne en indboforskring. Faktisk har hver femte unge dansker ikke forsikret sig, og det kan blive et problem hvis uheldet skulle være ude. En indboforsikring bør du have uanset om du bor til leje eller i egen bolig. Forsikringen dækker de udgifter der måtte være ved brand, vandskade eller indbrudstyveri.

Derudover dækker forsikringen hvis du skader andres ejendele. Det skyldes, at ansvarsforsikringen er en del af indboforsikringen og den dækker hvis du ødelægger andres ting ved et uheld.

 

Hvorfor have en ulykkesforsikring?

En ulykkesforsikring er din sikkerhed, hvis du eller andre skulle komme til skade. Begge forsikringer er vigtige og en stor sikkerhed for dig i hverdagen. Hvis du kommer til skade og du ikke har en ulykkesforsikring, får du ikke dækket de eventuelle varige mén du kan få  ved et uheld. Det samme gælder for eksempel, hvis du får tandskader ved et cykelstyrt. Har du en ulykkesforsikring og du kommer til skade, kan du få erstatning hvis du bliver invalid eller ikke har mulighed for at arbejde.

Er du under 26 år, bør du undersøge om din forskring tilbyder billigere forsikringer til unge. Der kan nemlige være mange penge at spare.

Læg et budget før du er flytter hjemmefra

Inden du skal flytte hjemmefra er det vigtigt, at du starter med at få styr på økonomien. Det er dyrt at flytte hjemmefra og det er derfor vigtigt, at du gør dig en række økonomiske overvejelser forinden. Lægger du et budget, kan du finde ud af hvad du har mulighed for at betale i husleje hver måned. Her er det også vigtigt at du medregner et madbudget, telefonregning, fitness, forsikringer osv.

Når du lægger et budget bør du selvfølgelig tænke på, at der skal en opsparing til for, at du kan få råd til det hele. For det første skal du forvente, at betale et større depositum eller indskud i din kommende lejlighed. I mange lejligheder skal du endda også betale 3 måneders forudbetalt husleje. Det er alle beløb som kan rende op i flere tusinde kroner. Vælger du i stedet at købe en ejer- eller andelslejlighed, skal du i stedet betale et indskud på 5-10% af salgsprisen. Derfor vil vi anbefale dig, at du begynder at spare op i god tid.

Udover alle disse udgifter, er der selvfølgelig også de udgifter der er i forbindelse med selve flytningen og de møbler du skal købe til dit nye hjem.

Eksempel på et budget

Et budget kunne for eksempel se således ud for en studerende:

Indtægter

 • Løn: 4.000 kroner
 • SU: 5.000 kroner
 • Boligstøtte: 500 kroner

I alt: 9.500 kroner  

Udgifter

 • Husleje (inklusiv vand, varme og el): 3.500 kroner
 • Internet, TV, mobil, Spotify og Netflix: 650 kroner
 • Fitness: 250 kroner
 • Forsikringer: 400 kroner
 • Mad: 1.200 kroner
 • Andet: 300 kroner

I alt: 6.300 kroner

Rådighedsbeløbet vil herefter være: 3.200 kroner.

Læg et realistisk budget

Når du skal flytte hjemmefra, er det vigtigt at du laver et realistisk budget, hvor både dine indtægter og udgifter indgår. Regn ud hvad du forventer, at du vil bruge på faste udgifter, mad, fornøjelser mm. om måneden.

Når du har lagt et realistisk budget, vil du kunne se hvilket rådighedsbeløb du har efter alle dine udgifter er betalt. Dit rådighedsbeløb er de penge, som du har tilovers hver måned og kan bruge på dig selv. Du kan med stor fordel og sætte nogle af de penge til side på en opsparing. Det er altid en god ide at have en opsparing. Så har du penge til uforudsete udgifter, eller hvis du for eksempel gerne vil ud at rejse.

Hvad koster en lejlighed?

Som tidligere nævnt, skal du betale indskud eller depositum og derudover formegentligt også 3 måneders forudbetalt husleje. Derudover kommer de månedlige udgifter, som kan variere alt efter hvad dit forbrug er og hvor i landet lejligheden er placeret. Vælger du at leje en lejlighed skal du betale husleje hver måned, mens du som ejer af en lejlighed skal betale af på det lån du har optaget.

Udover disse udgifter, skal du månedligt betale for vand, varme og el. Det er forskellige om det er inkluderet i dine månedlige ydelser, eller om du skal betale det ved siden af. Skal du lægge et budget, er det vigtigt at du har disse udgifter in mente, så du ikke ender med at blive chokeret i sidste ende.

Led efter lejlighed i rimelig tid

Hvis du har besluttet dig for at flytte hjemmefra, er det en god ide at være ude i god tid. Skal du flytte til én af Danmarks største studiebyer; København, Aarhus, Odense eller Aalborg? Så bør du søge efter en bolig et godt stykke tid inden du ønsker at flytte. Der er mange mennesker om budet og det kan være svært at få en lejlighed.

Der findes også mange grupper på Facebook, hvor du kan finde både værelser og lejligheder. Derudover er der selvfølgelig betalingsportaler såsom Boligportalen, hvor du har et månedligt abonnement til søgning af lejligheder.

Som udgangspunkt vil vi opfordre personer der leder efter en bolig, om de skal flytte hjemmefra eller blot skal skifte bolig, at søge intensivt mindst 3 måneder i forvejen. Ønsker du for eksempel at flytte ind i en ny lejlighed den 1. april bør du som minimum begynde at søge efter lejemålet den 1. januar. Husk at der i visse perioder er mange boligsøgende. Det kan for eksempel være op til studiestart.

Værd at vide hvis du vil bo til leje

Hvis du leder efter en lejebolig, er der flere ting du skal være opmærksom på. En lejlighed kan være fremlejet, hvilket betyder at du kan leje den over en periode indtil lejeren ingen skal have lejligheden tilbage. Det kan også være at lejeboligen har tidsbegrænset periode, hvilket vil sige at du ikke har råderet på ubestemt tid. I stedet vil du opleve, at du for eksempel kan leje lejemålet i 6 eller 12 måneder, og skal være flytte ud efter lejeperioden er gået.

Uanset hvilken type bolig og lejeperiode du er på udkig efter, bør du overveje at skrive dig op til lejligheder hos et eller flere boligselskaber. Der er lang ventetid på lejligheder, og vi vil derfor opfordre dig til at skrive dig op i boligselskaber i god tid.

Adresseskift ved flytning

Du skal senest melde din flytning til det offentlige 5 dage efter din indflytning. Derfor er det vigtigt, at du husker at få det gjort inden da. Flytningen skal du melde på Borger.dk og det tager kun få minutter. Når du har meldt din flytning, får alle relevante personer automatisk information om din flytning. Du behøver derfor ikke kontakte for eksempel din bank eller forsikring, da det hele sker automatisk.

Skal du skifte læge?

Hvis du flytter langt væk fra hvor du boede før, er det ikke sikkert at du kan beholde den samme læge. Det kan i visse tilfælde lade sig gøre, men det afhænger af hvor langt der er fra din nye bopæl til din læge. Hvis du er interesseret i at skrifte læge når du flytter, kan du gøre det på samme tid som du skifter din adresse. Her kan du se hvilke læger der ligger i nærheden af din nye adresse, som tager nye patienter ind.

Samme regler gælder ikke for dit valg af tandlæge. Den tandlæge du har, er ikke geografisk bestemt og du kan derfor skifte tandlæge som du vil.

Vil du købe din egen bolig?

Har du en større opsparing eller forældre der har mulighed for at hjælpe dig økonomisk, kan du overveje at købe en ejer- eller andelslejlighed. Regner du med at blive boende i din første lejlighed i flere år, kan det sagtens betale sig for dig at købe i stedet for at leje.

Der er både fordele og ulemper ved at købe en lejlighed. Fordelen er, at lejligheden er din indtil du vælger at sælge den. Ulempen er, at der kan opstå udgifter i forbindelse med vedligeholdelse af boligen som du skal stå for. Det er nogle overvejelser du skal gøre dig, inden du tager den endelige beslutning om du vil leje, eller købe andels- eller ejerlejlighed.

Hvad skal du have styr på til den dag du skal flytte?

Når du skal flytte, er der mange ting som du skal have styr på til den dag du flytter ud. Når du har fået styr på alle de praktiske ting i forbindelse med din flytning, skal du have styr på det sidste der gør dig udflytningsklar. Det betyder, at du skal have pakket alle dine ting ned. Derfor skal du ud og have fat i flyttekasser. Flyttekasser er lette at håndtere og stable ved transport. Køber du flyttekasser slipper du også for at ende med at pakke dine ting ned i sorte sække.

Flyttekasser er dyre, så spørg dine forældre eller andet familie om ikke de har nogle flyttekasse liggende som du kan låne. Hvor mange flyttekasser du skal bruge, afhænger selvfølgelig af hvor mange ting du har. Som udgangspunkt siger man dog, at antallet af flyttekasser er det halve af det antal kvadratmeter du flytter fra.

Det er dyrt at hyre et flyttefirma til at flytte dine ting. Derfor kan du med fordel spørge venner og familie og hjælp. Har de ikke mulighed for at hjælpe, eller har de ikke nogen trailer du kan låne, bør du sammenligne priser for den ydelse du ønsker. Så er du sikker på at få det så billigt som overhovedet muligt.

3 ting du bør gøre så snart du har fundet en bolig

 • Meld din flytning til folkeregistret på Borger.dk
 • Log ind på min-SU og ændre dine vilkår. Flytter du hjemmefra, kan du muligvis få forhøjet SU (udeboende SU)
 • Hvis du flytter ind i en lejelejlighed kan du være berrettiget til boligstøtte. Boligstøtte er en månedlig ydelse du kan få, som anses for at være et offentligt tilskud til din husleje. Du kan ansøge om boligstøtte på Borger.dk

Mangler du penge til din flytning?

Skal du flytte hjemmefra? Det kan være en dyr fornøjelse, og det er langt dyrere end man lige går og regner med. Hos KasseKreditten tilbyder vi lån mellem 3.000 og 15.000 kroner til lige det du står og mangler. Måske mangle du de sidste tusinde kroner til dit indskud, til møbler i din nye lejlighed eller til et flyttefirma der skal varetage din flytning. Der kan være mange grunde til, at du kunne være interesseret i at tage et lån til din flytning.
Lån penge hos KasseKreditten og få råd din drømmelejlighed eller til din kommende flytning. Lån pengene i dag og få pengene udbetalt med det samme. Vores straksoverførsel er tilgængelig alle ugens 7 dage.