Bliv klogere på din folkepension (2020) Start en god pension her

Bliv klogere på pension

Bliv klogere på pension

Bliv klogere på pension

Vil du gerne vide mere om pension, så læs med her. Vi har samlet de vigtigste informationer til dig, så du kan blive klog på pensionsordninger- og opsparinger. På den måde kan du blive bedre stillet, når du skal på pension.

Hvad er en pension?

En pension er en ydelse som du løbende vil modtage, når du ikke længere er på arbejdsmarkedet. Går du på pension grundet din alder, vil du få hvad man kalder en ”folkepension”. Det er en aldersopsparing, som du skal leve for når du ikke længere er i arbejde og er lønmodtager.

3 typer pension

Man skelner mellem 3 former for pension:

  • Den lovbaserede pension (for eksempel folkepension eller førtidspension som det offentlige står for)
  • Arbejdsmarkedspension (pension man får som et led i sin ansættelsesforhold)
  • Individuelle ordninger (noget man selv opretter gennem et pensionsselskab eller et pengeinstitut)

De tre former for pension skal være med til at sikre dig en rimelig levestandard, når du ikke længere er på arbejdsmarkedet. Det er altså en form for forsikring, så du har en månedlig indkomst når du ikke længere får en fast løn.

Ikke alle får en pensionsordning gennem deres arbejde og ligeledes er det heller ikke alle der laver en pensionsopsparingen ved siden af den lovbaserede pension. Det betyder altså, at det er forskelligt hvor meget den enkelte pensionist får udbetalt om måneden.

Hvornår kan man få pension?

Reglerne for hvornår du kan blive folkepension har ændret sig gennem tiden. Før i tiden kunne man få pension når man var fyldt 65 år. I dag skal du være fyldt 68 år, for at kunne få pension. Du skal altså være på arbejdsmarkedet til du er mindst 68 år. Pensionsalderen er fastsat efter den gennemsnitlige levealder. Det er derfor vejledende og kan ændre sig yderligere med tiden.

Normalt er det ikke muligt at få folkepension før tid. Dog kan man ud over folkepensionen få en førtidspensionen, som før i tiden også blev kaldet invalidepension. Den gives til personer som ikke kan være på arbejdsmarkedet, og aldrig forventes at kunne være i stand til at foretage et almindeligt arbejde. Førtidspensionister vil altså kunne få pension før folkepensionsalderen.

 

Hvem kan få folkepension?

Der er visse regler for hvem der kan få folkepension. For at få folkepension skal du:

  • Være danske statsborger
  • Have boet i Danmark i mindst 3 år fra du er fyldt 15 år til du når pensionsalderen
  • Være fyldt 68 år

Der er dog visse undtagelser, hvor du kan få folkepension alligevel, selvom du ikke opfylder ovenstående betingelser. Du kan læse om undtagelserne her.

 

Hvad kan påvirke din pension?

Ejer du noget af stor værdi eller er din arbejdsmarkedspension eller individuelle pensionsopsparing stor, vil det have indflydelse på hvor meget du kan få udbetalt i folkepension. Jo mere du ejer og har i værdi, jo mindre vil du modtage i folkepension.

Få råd til fremtiden

Mange vil gerne ud at rejse og opleve verden når de bliver pensionister. Andre har nogle helt andre drømme; måske drømme om at få et kolonihavehus eller en motorbåd. Det er forskelligt hvad folk gerne vil, når de ikke længere skal være på arbejdsmarkedet.

Dagene kan være lange, hvis man er pensioneret og ikke har meget at foretage sig til hverdag. Man skal også lige vende sig til, at man ikke skal møde på arbejde og har en fast dagligdag med arbejde og visse gøremål.

For at kunne få råd til, at nå de drømme eller forventninger du har til dig selv som pensionist, er det vigtigt at gøre sig tanker om hvad man gerne vil og hvor meget det kræver økonomisk set. Det er nemlig ikke altid billigt at udleve sine drømme.

Gode råd til din pensionsopsparing

  • Tag stilling til din pension og hvilken ordning du er interesseret i. Det skal selvfølgelig stemme overens med de behov og forventninger du har til det liv du vil have på pension.
  • Lav en pensionsopsparing så tidligt som muligt. Det er slet ikke dumt, at starte med at lægge penge til side når du er ung. På den måde kan du gennem hele dit liv spare penge sammen, så du ikke behøver at begrænse dig når du kommer på pension.
  • De behov du har for pension, vil ændre sig med tiden. Det afhænger blandt andet af om du bliver gift og får børn. Derfor bør du løbende tilpasse din pension til den situation du befinder dig i.
  • Hvis du er i stand til at blive på arbejdsmarkedet efter du er fyldt 68 år, bør du overveje om ikke du skulle vente med at blive pensioneret. Jo længere tid du er på arbejdsmarkedet, jo større bliver din pension.

Det skal du undgå i forbindelse med din pension

De fleste tænker, at det er en god ide at spare så mange penge sammen som overhovedet muligt. Hvad end det gælder en rejseopsparing, en pensionsopsparing eller en anden form for opsparing. Men det er her du skal holde tungen lige i munden. Har du en gæld, kan det kun betale sig for dig at betale din gæld af før, at du sparer penge op en din private pensionsopsparing. Det skyldes, at du skal betale renter for det eventuelle lån du har. Det kan altså bedre betale sig at betale din gæld først, og derefter sætte penge ind på din pensionsopsparing.

Undgå at lade andre styre din pensionsopsparing og investering helt. Er du interesseret i at investere, kan du sagtens selv gøre det – du ved også bedst hvor risikofyldt du vil gøre investeringerne.

Drop at hæve din pensionsopsparing – Lån penge hos KasseKreditten

Nogle pensionsopsparinger kan hæves før tid. Det vil vi fraråde at gøre, da pengene er beregnet til en periode senere i livet, hvor du vil få brug for dem.
Står du og mangler penge nu og her, er der andre løsninger. Hos KasseKreditten kan du låne mellem 3.000 og 15.000 kroner, og få pengene udbetalt straks. Vores straksoverførsel er tilgængelig alle ugens dage også i weekenden.

Måske mangler du penge til at betale for uforudsete udgifter, til en rejse eller noget helt tredje. Hos os går vi ikke op i hvad du vil bruge pengene til – det er helt op til dig! Lån penge hos os og få råd til lige det du gerne vil.